Blog

H.S.S.P.P. (Human Sized Sustainable Power Plant)

By on August 2nd, 2014

human_sized_windmill

Het is zover…… Na twee jaar valt er echt weer wat te melden. Na drie jaar wonen in mijn Ger komt er nu het moment om weer een stap verder te gaan. Eigen ‘off grid’ energie……

De voorbereidingen voor een eigen energiecentrale hebben meer dan een jaar geduurd. Het is  veel (nachtelijk) werk geweest om alle informatie bij elkaar te krijgen. Het internet afgeschuimd op zoek naar de juiste optimale windmolen, zonnepanelen, accu’s en elektronica. En vooral ook het bepalen van de grootte van de ‘power plant’. Ik heb maanden diverse elektriciteit verbruikers in mijn Ger apart gemeten. Erg interessant…….

Naast het hele net te hebbben afgezocht naar informatie omtrent hardware was het ook belangrijk de juiste leveranciers te vinden. Ik wil graag met mensen en bedrijven samenwerken die bereid zijn om informatie en mijn enthousiasme te delen. Het is niet alleen de hardware maar zeker ook belangrijk om goede en prettige contacten te krijgen. De komende tijd zal ik in verschillende blogs de zoektocht naar alle onderdelen en bijhorende bedrijven beschrijven.

Ook valt er wat te vertellen over de financiering van deze toch redelijk kostbare installatie. Een mooi verhaal ook over anders denken.

Op dit moment is de bouw in volle gang. Alle onderdelen zijn binnen en nu is het een kwestie van tijd, werken en leren. De Human Sized Sustainable Power Plant wordt werkelijkheid!

Hier onder het eerste onderdeel. De windmolen. Deze had ik al een jaar geleden aangeschaft. Een prachtig degelijk molentje die ik voorzien heb van nieuwe (fluisterstille) rotorbladen. Alvast neergezet als voorproefje op wat nog komen gaat……

Air_Breeze_wolkenlucht  Air_Breeze_gebedsvlaggen  Air_Breeze_windmolen

 

En als contrast even de andere werkelijkheid. Ook schitterend als beeld en dreigend tegelijkertijd. Nucleaire plants en kolencentrale…..

coal-power-plant  power_station  RatcliffePowerPlantBlackAndWhite

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on H.S.S.P.P. (Human Sized Sustainable Power Plant)

Ruisen van de wind

By on May 7th, 2012

eiken_blauwelucht

In het hoge gras
Luisterend naar de wolken
Ruisen van de wind

Ulco

Het is heerlijk mooi weer. De lucht zit vol lente. Ik moet werken, heel veel werken, maar ik ga op een stoel voor mijn atelier zitten. Uren zit ik daar. De eiken steken grillig af tegen de blauwe lucht. Op hun takken korstmossen. Ik hoor de specht timmeren op een stam om zijn territorium af te bakenen. Overal het gezang van vogels.  De wind is stevig en koel en ruikt naar lente. Hij ruist door de takken. En ik zit daar en ervaar……. Rust……

Dan realiseer ik me opeens dat het eigenlijk alleen deze momenten zijn die een mens zich herinnert. Zoals ik ooit uren lag te dommelen op een enorme steen naast een stromende bergbeek ergens hoog op een alm in de Alpen. Het zijn deze ervaringen die in mijn leven geluk brengen.

Achter mijn rug het atelier. Zeventien jaar ploeteren. Machines gekocht om grotere opdrachten aan te kunnen. Spullen gekocht. Luxe kwam en luxe ging. Herinner ik mij al die materiële verworvenheden nog? Jawel, maar het geeft geen emotie en geen waarde ook uiteindelijk. En dan denk je: voor wat doe ik het eigenlijk allemaal? Driekwart van de spullen uit mijn oude flat staan er nog in dozen. Het kan allemaal weg……. En mijn Ger kan ook nog met flink minder spullen. Weg met al die bezittingen die zoveel aandacht, onderhoud en tijd vragen. Om plaats te maken voor iets nieuws. Het vermogen en de rust om weer te genieten van wat er om je heen is. En weer in staat zijn je te verwonderen.

Te luisteren naar de wolken en het ruisen van de wind……..

Comments Off on Ruisen van de wind

Winter

By on March 12th, 2012

Winter_view

En na bijna een jaar ga ik weer eens een post maken. Heb geen echte behoefte gehad aan posten. Maar nu ben ik er weer klaar voor om mijn ervaringen en gedachten te delen. Heb inmiddels veel geleerd en kom er achter dat ik nog steeds leef alsof ik een flatbewoner ben in plaats van een Ger bewoner.

Maar een ding kan ik zeggen: mijn Ger is ongevoelig voor welke weersinvloeden dan ook. Storm, wekenlange regenbuien, sneeuw, vorst tot -18 graden celsius, hitte, het deert mijn Ger niet. Binnen brandt de houtkachel en is het behaaglijk. Zelfs bij de ergste stormen beweegt de Ger nauwelijks en dat terwijl de tent los op de grond staat. Het voelt veilig.

Wel hoor je de bulderende wind en ‘s ochtends zit de storm in je lijf. Ook bij extreme kou moet je naar buiten voor toilet. Maar het went steeds meer. Bij een enorme onweersbui na een bloedhete dag ben ik in mijn naakie naar buiten gegaan en heb het klamme zweet van de dag afgespoeld met de striemende regen. De lucht was donkergrijs tot groen. Eenmaal weer binnen voelde ik de enorme sensatie van energie. Alles tintelde……. Wow

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Winter

Yggdrasil

By on April 23rd, 2011

Ger_Schuytgraaf

Yggdrasil, de levensboom, de kennisboom, de wereldboom. Dat was het eerste woord wat in me opkwam bij wat wel de belangrijkste post van dit blog gaat worden. Symbool voor de eindeloze vertakkingen voor dat wat is…

Inmiddels woon ik al twee weken in mijn Ger. Te veel te doen om rustig een post te maken. Te veel indrukken om iets zinnigs te schrijven. Het is al twee weken een soort ‘downen’…. Ik slaap als een blok in mijn nieuwe onderkomen. Het is ook continu zomers weer. Het leven in de Ger lijkt daarom wel een sprookje! Ik kan echter wel een conclusie trekken: dit hele verhaal is absoluut een goede keus geweest…

Inmiddels ook een beetje ingericht, wat het leven in een Ger een stuk aangenamer maakt. Zeker in een Ger is de ‘fine-tuning’ van alles een enorme stap voorwaarts in leefgemak. Waar in een gewoon huis nog on-affe zaken goed te doen zijn, in een Ger wordt alles een stuk lastiger. Dus… nog een hoop te doen!

Het leuke aan alles is dat het eigenlijk heel natuurlijk voelt. Het pad ontrolt zich als vanzelf. En ook komen er allerlei zaken als vanzelf op me af. Grappig….

En dan blijkt de ‘belangrijkste post’ eigenlijk toch heel licht te zijn. Joepie!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Yggdrasil

First Pitch

By on April 3rd, 2011

ger_interieur_firstpitch

Mijn Ger voor het eerst opgezet (zie ‘Gallery First Pitch’). In het atelier nog, want er moet nog ‘getuned’ worden. Touwtjes op lengte, spanbanden bevestigen, kijken of alles compleet is. En het is gelukt! Het enige wat rest zijn de koepelraampjes die boven in het wiel (Tonoo) komen. Hoop die overmorgen klaar te hebben.

En, omdat ik toch in mijn werkplaats slaap, maar meteen mijn eerste overnachting gehad! Heerlijk geslapen. Waren de afgelopen nachten in het atelier/werkplaats nog behoorlijk koud, nu was de temperatuur prima te doen. En de kachel brandt nog niet eens! De isolatie van de Ger is buitengewoon…

Vreemde ervaring ook. Alhoewel nog niet ‘echt’ buiten, toch al in mijn nieuwe woning. En na 1200 uren werk in 4 jaar staat ie er ineens! Onwerkelijk en fascinerend. En! Het is MIJN thuis. Van mij, door mij en geen bank of eigenaar die meer in mijn nek hijgt. Wat een onbeschrijfelijk gevoel van lichte vrijheid. Nooit verwacht dat dit zo’n ontspanning zou geven. Je levert wat luxe in en je krijgt er zo een waanzinnig gevoel voor terug. Een cadeau….! Wow…

Sprak de nieuwe hippie aldus…  Is dit een nieuwe flower power? Een meer volwassen vorm?

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on First Pitch

First Spot…

By on March 30th, 2011

Firstspot_bigbagshells

Een plek gevonden! Bij kunstenaarsgemeenschap KW37 in Schuytgraaf, Arnhem-zuid. De plek is er, de tent is er, de zin is er, kortom een fundament voor nieuw begin is er…

Vanwege de klei en het drassige veld besloten een laag schelpen op worteldoek te gooien. Als fundament… Schelpen als isolatie tegen grondkou, vocht, muizen, etc. Het is een proef om te kijken of dat ook echt zo werkt.

Enfin, het fundament is er, inclusief schelpenpaadje naar de voordeur. Knisperend zal bezoek zich aandienen…

Morgen heb ik ‘first pitch’ in mijn werkplaats. Dan wordt de Ger ‘getuned’. Als alles goed gaat zal na het weekeinde dan eindelijk na bijna 4 jaren mijn Ger bewoond gaan worden. Yeah…..

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on First Spot…

Hout halen

By on March 27th, 2011

Siberisch_lariks_ger

Ik heb het ‘Gerbook’, ik heb hout, een houtwerkplaats en heel veel zin. Het is juli 2007. De bouw begint…

Na lang zoeken heb ik perfekt nagenoeg noestvrij Siberisch lariks gevonden. Nota bene om de hoek! Superieure kwaliteit. Een lust voor het oog heerlijk om te ruiken. Een sterke harslucht vult mijn werkruimte en trekt door het gebouw als ik de zaag er in zet. Buren komen op de geur af en vragen wat ik met dit hout ga doen.

‘Ik bouw mijn thuis’ is het antwoord….

En! De volgende post is een sprong in de tijd vooruit. Ger is af! Ik ga hem neerzetten….

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Hout halen

Dagdromen…

By on March 19th, 2011

winterger_motercycle

Eenmaal gekozen voor mijn nieuwe behuizing begon het ‘dagdromen’ ofwel het visualiseren van hoe het zou zijn om in zo’n tent te leven. Een tent met een motor ervoor. Een tent die ook in de winter lekker warm kan zijn. Vanuit je bed door het dak naar de hemel staren. Minder moeten werken voor de kosten van een woning, maar meer tijd besteden aan wonen. Houthakken, water halen, groentetuintje onderhouden, kippen, seizoenen ervaren…..

Duurzame energiecentrale met windmolen, zonnepanelen en brandstofcel. En -heel belangrijk- een door mijzelf ontworpen interieur speciaal voor een Ger… Een Mongoolse Ger met een westers interieur.

Waar te beginnen…?

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Dagdromen…

Aardbei, banaan of vanille?

By on March 17th, 2011

airstream_twilight_zone

Ja, wat dan? En als je dan iets anders wilt moet je eerst bedenken wat het dan gaat worden.

Mijn eerste keuze was om in een aluminium Airstreamer te gaan wonen. Al vanaf mijn jeugd vond ik dat zo’n fascinerende caravan. Eerste probleem was dat het moeilijk is om een goede te krijgen. Daarnaast moeten ze voor de Europese wetgeving worden omgebouwd, dus prijzig. Je hebt ook een behoorlijke ‘trekker’ nodig. En tot slot -en dat gaf de doorslag- ik kan er met mijn 195 cm niet rechtop in staan….!

Een tent dus? Eerst aan een tipi gedacht vanwege de stahoogte, maar toen schoot mij de film ‘Urga’ te binnen en ben ik gaan googlen op Mongoolse Ger. Ik was binnen een avond kijken en lezen overtuigd dat er geen betere tent bestaat dan een Ger. Een tent met een houten frame, omhult met een dikke laag vilt en canvas en een houtkachel in het hart….. En een verschrikkelijk mooi uiterlijk! De keuze lag vast. Hoe nu verder?

  

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Aardbei, banaan of vanille?

Hypotheek enzo…

By on March 14th, 2011

hypotheken_bank

Ook jij? Ook ik…

Poging om mee te doen aan het ‘geheel’. Een huis gekocht inclusief woekerpolis, gigantische commissie voor de Hypotheekshop, OZB’s, overdrachtsbelastingen, riool-afval-zuiverings-waterschaps-heffingen en belasting je-weet-wellen, weglopende partner, Nuon’s en Vitenzen, Vve bijdrage van jewelste…… Kortom, ik bezat een huis dat MIJ bezat. Vijf jaren heb ik financieel geploeterd voordat ik mijn ‘investering voor de toekomst en oude dag’ heb overgedragen aan anderen. De gigantische molensteen met alle onfrisse vastgoed gerelateerde mensen en zaken rust niet langer op mijn schouders…

Ook dit was een van de redenen om anders te gaan leven en wonen. Ik geloof niet langer in de slimme vastgoed handel. Inmiddels geloof ik ook niet meer in pensioenen en AOW. Het moge duidelijk zijn dat banken en overheden op geheel Russische wijze zelf wel bepalen wat ze met jou geld doen. Ik geloof alleen nog maar in een basis die je zelf genereert.

Dus om te beginnen een dak boven je hoofd. Eentje die van jou is (dus niet van een bank) en liefst ook verplaatsbaar. Verplaatsbaar zodat ik (ver weg) kan gaan als mijn medelanders me het vuur te na aan de schenen leggen. Maar wat?

woekerpolis_hypotheekdrama

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Hypotheek enzo…

Ger Blog

By on February 16th, 2011

paarden

The spark *

November 2006 zat ik bij een goede vriend naar een nieuwsuitzending te kijken. In deze bewuste uitzending ging het over de redding van zo’n 100 paarden die door hoog water gestrand waren op een verhoging in een weiland bij Marrum in Friesland. Het hele verslag duurde zo’n 10 minuten. In dezelfde nieuwsuitzending werd vermeld dat volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds bij het continueren van de huidige visvangst de wereldzeeën binnen 20 jaar compleet leeggevist zouden zijn. Voor dit toch niet onbelangrijke item werd slechts zo’n halve minuut uitgestrokken.

Ik was totaal verbijsterd dat 100 paarden belangrijker waren dan het feit dat de zeeen dood zouden zijn binnen afzienbare tijd. Hoe kun je mensen dom houden? Ik besloot dat ik iets moest doen……

Proberen te leven op deze aarde met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Fotografie:  Laurens Aaij

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Comments Off on Ger Blog